Pages

Saturday 14 March 2015

oh OTAK - OTAK



Ni nak cerita pasal Otak - otak pulak.. semua tahu ke apa itu Otak - Otak??? Orang tua - tua cakap.. Malu Bertanya Sesat Jalan... kalau tak tahu jangan la buat2 tahu..kikiki.. ok hasil daripada pertemuan dengan pakcik google jumpe la cerita tentang otak -otak ni..
Otak-otak adalah isi ikan berempah di Malaysia. Ia terdapat di Terengganu, Pahang, Johor dan juga di Indonesia, terutamanya di Sulawesi, dan Singapura di mana ia dipanggil sebagai otah-otah, otah atau otak.Ia kebiasaannya di makan sebagai makanan ringan.
Actually gulahati linda, hafeey & haziq sangat2 la suka dgn Otak-otak ni. Klau pergi ke pasar malam confirm tu la benda yang diaorg akan cari dulu. Kalau dah dapat otak-otak ayah ngan ibu lalu pun diaorg xpeduli...huhuhu. dek sebabkan gulahati linda suka sgt otak - otak ni..si ibu pun berjalan2 la jumpe pakcik google konon2 nk cari resepi otak-otak johor.. entah bila nk buatnya pun xtau la..kikikiki. xpe janji kita simpan dulu koleksi resepi otak-otak ni kan...

OTAK-OTAK JOHOR
Bahan-Bahan :

1 ekor @ 1.2 kg Ikan Parang
1 ½ biji Kelapa Parut
2 inci Halia
2 inci Lengkuas
1 sudu kecil Jintan Putih
2 sudu kecil Jintan Manis
4 @ 5 batang Serai
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
3 @ 4 batang Cili Merah
1 sudu kecil Serbuk kunyit
Secukup rasa Garam
Sedikit Pucuk kelapa / Nipah ( daun buat ketupat pun boleh )


Cara Membuat:

●Ikan parang tu dibuang kepala dan ekornya dan potong sebelah menyebelah antara tulang belakangnya. Then kikis isinye dengan pisau sebera.Cara tradisi selepas dapat isi ikan parang ni, isinya digiling terlebih dahulu atau ditumbuk dengan lesung batu kemudian masukkan dalam bekas Tupperware.

●Bawang merah , Bawang putih Jintan Putih , jintan manis , halia , lengkuas , lada putih , garam , cili merah , serai dipotong nipis2 then di blander hingga halus.

●masukkan bahan blender tadi ke dalam bekas berisi ikan parang tadi bersama serbuk kunyit.Juga kelapa parut.

● Perlu dingat ni hal kelapa parut pulak, kalau pi kedai beli kelapa parut, minta tukang parut kelapa parut halus-halus nak isinya yang putih aje, tak nak sampai kulit arinye diparut. Atau pun guna blander kering.. kisar dulu kelapa parut tu sampai halus.

● Selepas tu gaulkan isi ikan parang tu dengan rempah – rempah dan kelapa parut hingga sebati dan taburkan garam sehingga cukup rasa.

● Ambil pucuk kelapa dipotong 8 inci panjang dan masukkan otak-otak itu 1 sudu besar ke dalam daun itu dan tangkupkan dengan sehelai lagi daun lalu disemat hujung pangkalnye dengan lidi. Buatlah hingga selesai semuanya.

● Setelah siap barulah boleh dibakar diatas bara api seperti orang membakar satay!Bile Nampak daun otak-otak tu layu bolehlah diangkat..
Ok done !!!

ni Otak - Otak yang #shuben beli kat pasar malam..mmg terbaik rasa dia


Kalau ada sape2 yg nk try..boleh la try resepi ni.. InshaAllah 1day linda pun akn buat utk gulahati linda..

0 comments:

Post a Comment